Google Trends (Arama Trendleri) nasıl kullanılır?

İnternette kullanmayı en sevdiğim araçlardan birinin Google Trends olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Google trends temel olarak incelemek istediğiniz kelimelerin, kelime aranma hacmi konusunda bilgi veren bir araç. Herhangi bir online ürün yönetiyorsanız, SEO veya pazarlama alanında çalışıyorsanız, bu araç sizin için vazgeçilmez olmalı. Bunun en önemli nedeni, kullanıcıyı tanımanız ve pazar dinamiklerini anlamanız için size çok net veriler sağlaması.

Google Trends veya Türkçe ismiyle Google Arama Trendleri’nin inceleyebileceğiniz çok sayıda sayfası var, ancak ben burada sadece favorim olan “Keşfedin” yani “Explore” bölümüne değineceğim. Öncelikle bu araca şu adresten ulaşabilirsiniz:  http://www.google.com.tr/trends/explore

Google trends’in keşfetme bölümü temel olarak seçtiğiniz bir veya bir kaç anahtar kelimenin Google’daki aranma hacmi açısıdan zaman içerisinde nasıl bir değişim gösterdiğini ve birden fazla anahtar kelime girdiyseniz bu anahtar kelimelerin birbirlerine göre karşılaştırmalı olarak aranma hacmini gösterir.

Bir kaç örnekle başlayalım, diyelim ki teknoloji alanında bir e-ticaret sitesi açmaya karar verdiniz ve kullanıcıların ne istediğini bilmek istiyorsunuz. Google trends burada hemen yardımınıza koşuyor, diyelim bi bahsi geçen ürünler: ütü, çamaşır makinası, cep telefonu, buzdolabı ve fırın. Bu anahtar kelimeleri hemen Google trends’te arıyoruz ve sonuç şu şekilde:

google_trends_1

İşte bu kadar. Kullanıcıların hangi ürünü daha çok aradığını kolayca buldunuz. Bu bilgiyi hem satınalma, stok yönetimi gibi kararlarınızda, hem mevsimsel talebi öngörürken, hem de site navigasyonunda kullanabilirsiniz. Üstelik analiziniz bununla sınırlı kalmak zorunda da değil, diyelim ki o sene yeni çıkan cep telefonu modellerinden hangisinin daha fazla talep gördüğünü bilmek istiyorsunuz. Bu ürünlerin de birbirine göre aranma hacmini ikinci bir arama yaparak kolayca bulmanız mümkün. Tek yapmanız gereken o sene çıkan cep telefonu modellerinin listesini bulmak ve Google Trends’te bu kelimeleri aramak.

Araştırmanızı yaparken üstteki menüden ülke (yalnızca Türkiye pazarını hedefliyorsanız, Türkçe’yi seçmeniz en doğrusu olacaktır.) ve zaman dilimi seçebilirsiniz. Ek olarak ihtiyacınıza göre kategori ve universal search (web, resim, haber, vs. gibi farklı sonuçlar) arasıda da seçim yapmanız mümkün.

Peki offline bir konuda iş yapıyorsak, mesela fiziksel bir mağazamız varsa, Google Trends’i nasıl kullanabiliriz? Diyelim ki bir çiçekçi dükkanınız var ve önümüzdeki sene için müşteri talebini öngörmek istiyorsunuz. Gene Google Arama Trendleri’ne başvurabiliriz. Tek bir anahtar kelime bile bize oldukça net bir şekilde yol gösterecektir. Hemen “çiçek” araması yapıyoruz ve hiç de şaşırtıcı olmayan bir grafik karşımıza çıkıyor:

google_trends_2

Aramaların peak yaptığı üç tarih var, tarihlere baktığınızda bunlardan ilkinin Sevgililer Günü, ikincisinin Anneler Günü, üçüncüsünün ise Öğretmenler Günü olduğunu fark ettiniz mi? Bu arama hacimleri 2012 yılına ait, ancak sonraki yıllarda da tam olarak aynı tarihlerde “çiçek” aramasında peak olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda bu grafik, çiçek talebinin yaz aylarında diğer aylara göre nispeten daha düşük olduğunu da gösteriyor, dolasıyla tedarikçinize ürün siparişi verirken, bu bilgiyi de göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Elbette Google Trends’in en etkili kullanılabileceği alan SEO. Arama motoru optimizasyonu yaparken, anahtar kelime seçiminde bu aracı mutlaka kullanmalısınız. Örneğin, arabalar hakkında bir siteniz var fakat “araba” kelimesine mi, “otomobil” kelimesine mi odaklanmanız gerektiğine karar veremiyorsunuz. Gene yardımımıza Google Arama Trendleri koşuyor:

Google trends nasıl kullanılır

Gene tahmin edebileceğimiz bir sonuç çıktı ancak, altını çizerek belirtmeliyim ki, kullanıcı sizi her an şaşırtabilir. Bir kaç alternatif arasında hiç beklemediğiniz bir kelimenin, kesin olarak daha çok arandığından emin olduğunuz bir alternatiften daha çok arandığını görmeniz bazen mümkün olabiliyor.

Son olarak belirli aramalarda sitenizde dalgalanmalar yaşıyorsanız, mutlaka aranma hacmine de bakmalısınız. Belki sitenizle ilgili hiç bir şey değişmemiştir, ama kullanıcın o anahtar kelime ile ilgili yaptığı arama sayısı değişmiş ve sizin arama motorlarındaki pozisyonunuzda hiç bir değişim olmamasına rağmen trafiğiniz bu durumdan etkilenmiş olabilir.

Ayrıca ihtiyacınıza göre, Google Trends’in alt bölümündeki “Bölgesel İlgi” ve “İlgili Aramalar” bölümlerinden de faydalanabilirsiniz.

Burada bahsettiğim amaçlara ulaşmak için Google Trends’e bir alternatif olarak “Google Adwords Keyword Planner” da kullanılabilir. Bu aracı da farklı bir yazıda değerlendireceğim.

Sonuç olarak, ne iş yapıyor olursanız olun, mutlaka Google Trends’ten faydalanabileceğiniz bir yol olacaktır, yeter ki verileri baz alarak karar vermeye istekli ve kullanıcının aklından geçebilecek alternatifleri hayal edebilecek kadar yaratıcı olun.